Jūsų krepšelis

Tvaraus vyno gamybos praktikos

Vyno gamyba keičiasi: tvarumo revoliucija vynuogynuose

Kai gurkšnojame taurę vyno, retai susimąstome apie ilgą kelią, kurį nueina vynuogės nuo vynmedžio iki mūsų stalo. Šis kelias apima daugybę sprendimų, kurie daro reikšmingą poveikį aplinkai – nuo vynuogynų įrengimo, tręšimo, iki gamybos procesų ir pakavimo. Pastaruosius dešimtmečius vyno pramonė išgyvena tylią revoliuciją, kai vis daugiau gamintojų suvokia savo atsakomybę prieš gamtą ir ateities kartas. Tvarumo principai pamažu tampa ne tik rinkodaros strategija, bet ir esmine verslo filosofija.

Lietuvoje, nors vyno gamybos tradicijos dar palyginti jaunos, taip pat pastebimas augantis susidomėjimas tvaresnėmis praktikomis. Vietiniai gamintojai ieško būdų, kaip pritaikyti pasaulines tendencijas mūsų klimato sąlygomis, kartu kurdami unikalų lietuviško vyno identitetą, pagrįstą pagarba gamtai.

Biodinaminė ir ekologinė vynininkystė: grįžimas prie šaknų

Ekologinė vynininkystė – tai daugiau nei tik sintetinių trąšų ir pesticidų atsisakymas. Tai visapusiška filosofija, kuri skatina biologinę įvairovę ir sveikos dirvos formavimą. Ekologiniuose vynuogynuose dažnai galima pamatyti žydinčias pievas tarp vynmedžių eilių, kurios pritraukia naudingus vabzdžius, kovojančius su kenkėjais natūraliu būdu.

Biodinaminė vynininkystė žengia dar toliau – ji remiasi austrų filosofo Rudolfo Štainerio mokymu ir traktuoja vynuogyną kaip vieningą organizmą, susijusį su kosminiais ritmais. Biodinaminiai vyndariai naudoja specialius preparatus, pagamintus iš vaistinių žolelių, mineralų ir organinių medžiagų, kurie taikomi pagal mėnulio fazes.

„Dirbdami biodinamiškai, mes pastebėjome, kad vynuogės tampa atsparesnės ligoms, o vynas geriau atspindi terroir – vietovės charakterį,” – pasakoja prancūzų vyndarys Nicolas Joly, vienas iš biodinamikos pionierių. „Tai nėra grįžimas į praeitį, bet žingsnis į priekį, pripažįstant, kad gamta turi savo išmintį.”

Praktiniai patarimai pradedantiesiems ekologiniams vyndariams:

  • Pradėkite nuo dirvožemio tyrimų, kad suprastumėte, kokių maistinių medžiagų trūksta
  • Įsigykite kompostavimo sistemą vynuogyno atliekoms perdirbti
  • Pasodinkite įvairių žolių ir gėlių tarp vynmedžių eilių, kad pritrauktumėte naudingus vabzdžius
  • Vietoj sintetinių fungicidų išbandykite ramunėlių, dilgėlių ir kiaulpienių nuovirus

Vandens ir energijos taupymas: mažiau yra daugiau

Klimato kaita kelia naujus iššūkius vyno pramonei – sausros tampa dažnesnės, o vandens ištekliai – vis brangesni. Pažangūs vyndariai diegia lašelinės laistymo sistemas, kurios sunaudoja iki 60% mažiau vandens nei tradiciniai metodai. Kai kurie vynuogynai Kalifornijoje ir Ispanijoje jau naudoja drėgmės jutiklius, kurie tiksliai nustato, kada ir kiek vandens reikia kiekvienam vynmedžiui.

Energijos vartojimas vyno gamyboje taip pat sulaukia didelio dėmesio. Šaldymo procesai, reikalingi fermentacijai kontroliuoti, tradiciškai reikalauja daug elektros. Tačiau inovatyvūs sprendimai, tokie kaip požeminiai rūsiai, natūralus vėsinimas ir saulės energijos panaudojimas, leidžia sumažinti anglies pėdsaką.

Ispanijos Rioja regiono vyninė „Bodegas Roda” įrengė savo rūsius taip, kad gravitacija padėtų perkelti vyną iš vieno gamybos etapo į kitą, taip taupant energiją ir mažinant mechaninį stresą vynui. „Tai ne tik ekologiškiau, bet ir geriau vynui – mažiau siurblių reiškia švelnesnį elgesį su vynuogių sultimis,” – aiškina vyriausiasis vyndarys Agustín Santolaya.

Pakuotės revoliucija: nuo kamščio iki etiketės

Tradiciškai vyno buteliai yra sunkūs stiklo gaminiai, kurių transportavimas reikalauja daug energijos. Naujos kartos vyno gamintojai eksperimentuoja su lengvesniais buteliais, kurie sumažina transportavimo išlaidas ir CO2 emisiją. Kai kurie drąsesni vyndariai išbando alternatyvias pakuotes – kartonines dėžutes, aliuminio skardines ar net daugkartinio naudojimo stiklo butelius su užsukamais kamščiais.

Kamščiai taip pat tampa tvarumo diskusijų objektu. Nors tradiciniai kamšto ąžuolo kamščiai yra biologiškai skaidūs, jų gamyba kelia susirūpinimą dėl kamštinių ąžuolų kirtimo. Sintetiniai kamščiai ir srieginiai dangteliai yra alternatyvos, tačiau jos dažnai gaminamos iš neperdirbamų medžiagų. Naujausios inovacijos – biologiškai skaidūs kamščiai iš cukranendrių atliekų ar net grybų gijų.

Etiketės gali būti gaminamos iš perdirbto popieriaus ar net vynuogių išspaudų, o klijai – iš natūralių medžiagų. Naujosios Zelandijos vyninė „The Hunting Lodge” naudoja etiketes, pagamintas iš cukranendrių atliekų, kurios visiškai suyra per 12 savaičių.

Praktinės rekomendacijos dėl tvaresnių pakuočių:

  1. Rinkitės lengvesnius butelius (mažiau nei 400 g), kurie sumažina transportavimo poveikį aplinkai
  2. Apsvarstykite alternatyvius kamščius, pagamintus iš tvarių medžiagų
  3. Naudokite etiketes iš perdirbto popieriaus ir vandens pagrindu pagamintus dažus
  4. Pakuotėms rinkitės kartoną iš tvariai valdytų miškų (FSC sertifikuotą)

Anglies pėdsako mažinimas: nuo vynuogyno iki taurės

Vyno gamybos anglies pėdsakas apima visą produkto gyvavimo ciklą – nuo vynmedžių sodinimo iki tuščio butelio išmetimo. Pažangūs vyndariai atlieka savo veiklos anglies pėdsako auditą ir ieško būdų, kaip jį sumažinti kiekviename etape.

Vienas iš didžiausių anglies emisijos šaltinių vyno pramonėje yra transportavimas. Todėl kai kurie vyndariai renkasi lengvesnius butelius arba didina vietinę rinkodarą. Kiti investuoja į atsinaujinančią energiją – saulės baterijas ant vyninių stogų ar vėjo turbinas vynuogynuose.

Kalifornijos vyninė „Fetzer Vineyards” tapo pirmąja anglies neutralia vyno gamintoja JAV, kompensuodama savo emisijas per miškų sodinimo projektus ir investuodama į atsinaujinančią energiją. „Mūsų tikslas – ne tik sumažinti neigiamą poveikį, bet ir daryti teigiamą įtaką aplinkai,” – teigia jų tvarumo direktorė Elizabeth Drake.

Anglies sekvestracija dirvožemyje – dar vienas būdas mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį atmosferoje. Taikant regeneracinės žemdirbystės metodus, tokius kaip minimalus dirvos dirbimas ir daugiamečių augalų auginimas tarp vynmedžių eilių, galima padidinti organinės anglies kiekį dirvožemyje.

Socialinė tvarumo dimensija: žmonės už vyno

Tvarumas apima ne tik aplinkosaugos aspektus, bet ir socialinę dimensiją. Etiškas elgesys su darbuotojais, sąžiningas atlyginimas ir saugios darbo sąlygos tampa vis svarbesniais kriterijais vertinant vyno gamintojų tvarumą.

Kai kurios vyninės įgyvendina socialinės atsakomybės programas, kurios remia vietines bendruomenes – nuo švietimo iniciatyvų iki kultūros paveldo išsaugojimo. Pietų Afrikos vyno pramonė, pavyzdžiui, sukūrė „Fair Trade” sertifikavimo sistemą, užtikrinančią, kad dalis pelno būtų investuojama į darbuotojų švietimą, sveikatos priežiūrą ir būsto gerinimą.

„Vyno gamyba yra ne tik verslas, bet ir kultūros dalis. Mes turime pareigą išsaugoti tradicijas ir perduoti žinias ateities kartoms,” – pabrėžia Italijos Toskanos regiono vyndarys Sebastiano Cossia Castiglioni, kurio vyninė „Querciabella” taiko veganišką vyno gamybos metodą, nenaudojant jokių gyvūninės kilmės produktų.

Tvarumo sertifikatai: orientyrai vartotojams

Augant vartotojų sąmoningumui, didėja ir poreikis patikimai informacijai apie vyno tvarumą. Įvairūs sertifikatai padeda vartotojams atskirti tikrai tvarius produktus nuo „žaliojo smegenų plovimo” (greenwashing).

Pagrindiniai vyno tvarumo sertifikatai:

  • Ekologinis sertifikatas – patvirtina, kad vynas pagamintas be sintetinių trąšų ir pesticidų
  • Biodinaminis sertifikatas (Demeter) – griežčiausias standartas, reikalaujantis laikytis biodinaminių principų
  • Sustainable Winegrowing – vertina ne tik aplinkosaugos praktikas, bet ir socialinę atsakomybę
  • Carbon Neutral – patvirtina, kad vyninė kompensuoja savo anglies emisijas
  • Fair Trade – užtikrina sąžiningą atlygį darbuotojams ir investicijas į bendruomenę

Lietuvoje ekologinio vyno gamyba dar tik įgauna pagreitį, tačiau jau yra keletas gamintojų, kurie siekia sertifikuoti savo produkciją pagal ES ekologinės gamybos standartus. „Sertifikavimo procesas yra ilgas ir reikalauja daug dokumentacijos, bet tai vienintelis būdas įrodyti vartotojams savo įsipareigojimą tvarumui,” – dalijasi patirtimi lietuviško vyno gamintojas Gintaras Sinas.

Vyno ateitis: tarp tradicijų ir inovacijų

Vyno gamyba visada buvo menas, balansuojantis tarp gilių tradicijų ir naujų technologijų. Tvarumo kontekste šis balansas tampa dar svarbesnis. Vyndariai ieško būdų, kaip išsaugoti amžių išmintį, kartu diegiant inovacijas, kurios mažina poveikį aplinkai.

Klimato kaita verčia permąstyti tradicines vyno gamybos praktikas. Kai kurie regionai, anksčiau netinkami vynuogių auginimui, dabar tampa perspektyvūs dėl šiltėjančio klimato. Tuo tarpu tradiciniai vyno regionai eksperimentuoja su naujomis vynuogių veislėmis, atsparesnėmis karščiui ir sausrai.

Dirbtinis intelektas ir didieji duomenys taip pat randa savo vietą tvarioje vynininkystėje. Pažangūs algoritmai padeda optimizuoti laistymo sistemas, prognozuoti ligas ir nustatyti optimalų derliaus nuėmimo laiką, taip taupant išteklius ir mažinant cheminių medžiagų naudojimą.

Žvelgiant į ateitį, aišku, kad tvarumas taps ne pasirinkimu, o būtinybe vyno pramonėje. Vartotojai vis labiau vertina ne tik vyno skonį, bet ir istoriją už jo – kaip jis buvo pagamintas, kokį poveikį darė aplinkai, kaip prisidėjo prie bendruomenės gerovės. Gamintojai, kurie dabar investuoja į tvarias praktikas, ne tik saugo planetą, bet ir užtikrina savo verslų tęstinumą ateinančioms kartoms.

Tvaraus vyno kelionė – tai ne tik technologiniai sprendimai, bet ir fundamentalus požiūrio pokytis. Tai supratimas, kad geriausias vynas gimsta iš sveikos dirvos, švaraus oro ir vandens, bei žmonių, kurie dirba su aistra ir pagarba gamtai. Galbūt tvarumas vyno pramonėje yra ne revoliucija, o evoliucija – natūralus grįžimas prie esmės, prie to, kas iš tiesų svarbu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Nemokamas pristatymas

Perkant už daugiau nei 100 Eur

Nepriekaištinka kokybė

Visa produkcija kruopščiai atrinkta

100% Saugus atsiskaitymas

Mūsų partneris Swedbank