Jūsų krepšelis

Vyno „čakros”: energetiniai centrai natūraliame vyne

Kai vynas tampa daugiau nei gėrimu

Sėdžiu su taure natūralaus vyno rankoje ir galvoju – kodėl šis skystis taip keistai veikia ne tik kūną, bet ir sąmonę? Ne, nekalbu apie alkoholio poveikį. Kalbu apie tą keistą pojūtį, kai gerai pagamintas vynas tarsi atidaro kažką giliau. Tarsi prisijungi prie žemės, iš kurios jis kilęs. Ir tada man šovė mintis – o jei vynas turi savo energetinius centrus, savo „čakras”? Skamba kaip New Age nesąmonė, bet palaukit, neuždarykite šio straipsnio. Yra čia logikos.

Natūralus vynas, ypač tas, kuris pagamintas su minimalia intervencija, nėra tik fermentuotas vynuogių sultis. Tai gyvas organizmas, kuriame vyksta procesai, kurių mes iki galo nesuprantame. Kiekvienas vyno elementas – nuo dirvožemio mikrobiomos iki fermentacijos temperatūros – veikia galutinį rezultatą. Ir šie elementai gali būti suskirstyti į tam tikrus „energetinius centrus”, kurie nulemia vyno charakterį ir poveikį.

Šaknų čakra: terroir ir dirvožemis

Pradėkime nuo pagrindų – tiesiogine ir perkeltine prasme. Vynmedžio šaknys, kurios gali siekti net 15 metrų gylį, yra vyno „šaknų čakra”. Čia prasideda viskas. Dirvožemis, jo mineralinė sudėtis, mikroorganizmai – tai vyno DNR.

Priorato regione, pavyzdžiui, vynas auga ant licorella – unikalaus skalūno tipo, kuris suteikia vynui tą garsiąją mineralinę notą. Bet tai ne tik skonis. Tai energija, kuri perduodama iš žemės į vynuogę, o paskui į jūsų taurę. Kai geriate Priorato vynuogę, jūs tiesiogine prasme vartojate milijonų metų geologinę istoriją.

Natūralaus vyno gamintojams šis ryšys su žeme yra šventas. Jie netrukdo jam pesticidais, sintetinėmis trąšomis ar kitais cheminiais preparatais. Dirvožemis turi būti gyvas, pilnas gyvybės. Tik tada vynmedis gali perduoti autentišką terroir išraišką. Tai kaip meditacija – reikia tylos ir ramybės, kad išgirstum tikrąją žinią.

Sakralinė čakra: fermentacija ir gyvybės jėga

Jei šaknų čakra yra apie pagrindą, tai sakralinė čakra – apie kūrybą ir transformaciją. Fermentacija yra tas magiškas momentas, kai vynuogių sultys tampa vynu. Ir čia natūralus vynas iš tikrųjų spindi.

Spontaninė fermentacija su laukinėmis mielėmis – tai kaip leisti vynui pačiam nuspręsti, kuo jis nori tapti. Nėra kontrolės, nėra skiepijimo komercinėmis mielėmis, kurios garantuoja nuspėjamą rezultatą. Yra tik pasitikėjimas procesu. Ir žinot ką? Dažniausiai vynas žino geriau.

Mačiau vyndarių, kurie fermentacijos metu tiesiog sėdi prie kubilų ir klausosi. Taip, klausosi. Fermentuojantis vynas skleidžia garsus – burbuliavimą, šnypštimą, kartais net kažką panašaus į dainą. Tai gyvybės jėga darbe. Tai energija, kuri transformuoja paprastą vaisių į kažką transcendentinio.

Saulės rezginio čakra: balansas ir virškinimas

Dabar pereikime prie to, kas vyksta jūsų kūne, kai išgeriate tą taurę. Saulės rezginio čakra yra susijusi su virškinimo sistema ir energijos apdorojimu. Ir čia natūralus vynas vėl parodo savo pranašumą.

Konvencinis vynas, pilnas sulfitų, stabilizatorių ir kitų priedų, dažnai sukelia galvos skausmą, pasipūtimą, nemalonų pojūtį kitą rytą. Kodėl? Nes jūsų kūnas kovoja su visais tais cheminiais priedais. Tai energetinis konfliktas.

Natūralus vynas, priešingai, yra lengviau virškinamas. Taip, jame yra natūralių sulfitų (kurie atsiranda fermentacijos metu), bet jų kiekis yra minimalus. Dauguma natūralaus vyno gėrėjų pastebi, kad jie gali išgerti taurę ar dvi be jokių nemalonių pasekmių. Tai todėl, kad vynas yra „švarus” energetiškai – jame nėra nieko, kas trukdytų jūsų kūno natūraliems procesams.

Praktinis patarimas: jei norite išbandyti šį efektą, išgerkite taurę natūralaus raudonojo vyno su maistu. Atkreipkite dėmesį, kaip jaučiatės po valandos. Paskui kitą kartą išgerkite tą patį kiekį konvencinio vyno. Skirtumas bus akivaizdus.

Širdies čakra: emocinis rezonansas

Kodėl kai kurie vynai tiesiog „paliečia” jus? Kodėl galite prisiminti konkrečią taurę, kurią gėrėte prieš metus, ne dėl skonio, bet dėl to, kaip jautėtės? Tai širdies čakros darbas.

Vynas, ypač natūralus, nešioja emociją. Tai gali skambėti keistai, bet pagalvokit – kiekvienas vynas yra konkretaus žmogaus, konkretaus metų, konkrečios vietos kūrinys. Vyndarys, kuris rūpinasi savo vynmedžiais rankomis, kuris leidžia vynui fermentuotis savo tempu, kuris netrukdo procesui – tas žmogus įdeda savo energiją į produktą.

Esu gėręs vynų, kurie buvo techniškai tobuli – subalansuoti, be defektų, su visomis teisingomis notomis. Bet jie buvo tušti. Nebuvo sielos. O paskui gėriau natūralų vynų, kuris galbūt turėjo „defektų” (nors aš vadinu tai charakteriu), bet jis pasakojo istoriją. Jis turėjo širdį.

Tai ypač jaučiama su orange wine – baltųjų vynuogių vynu, fermentuotu su kekėmis. Šis vynas reikalauja atvirumo. Jis nėra lengvai prieinamas, bet kai prisijungiate prie jo bangos ilgio, jis gali būti giliai judantis.

Gerklės čakra: išraiška ir komunikacija

Vynas visada buvo socialinis gėrimas. Mes jį dalinamės, apie jį kalbame, per jį bendraujame. Gerklės čakra yra apie išraišką ir tiesą – ir čia natūralus vynas vėl išsiskiria.

Natūralaus vyno bendruomenė yra viena iš atviriausių ir komunikabiliausių, kokias esu matęs. Galbūt todėl, kad pats vynas yra autentiškas, žmonės jaučiasi laisvesni būti autentiški. Natūralaus vyno baruose ir renginiuose pokalbiai yra gilesni, nuoširdesni. Mažiau snobizmo, daugiau smalsumu.

Pats vynas taip pat „kalba” aiškiau. Konvencinis vynas dažnai yra „išmokytas” skambėti tam tikru būdu – vyndariai naudoja įvairias technikas, kad pasiektų norimą profilį. Natūralus vynas kalba savo balsu. Kartais jis yra keistas, netikėtas, net iššūkį metantis. Bet jis yra tikras.

Jei norite išmokti „klausytis” vyno, štai pratimai: išgerkite taurę natūralaus vyno tyloje, be jokių išankstinių nuostatų. Neieškokite konkrečių skonių ar aromatų. Tiesiog leiskite vynui jums pasakoti. Ką jis sako? Kokias emocijas kelia? Kokias mintis?

Trečiosios akies čakra: intuicija ir suvokimas

Dabar tampame šiek tiek ezoteriški, bet likite su manimi. Trečiosios akies čakra yra susijusi su intuicija, įžvalga, giliuoju supratimu. Ir čia natūralus vynas tampa tikru mokytoju.

Kai geriate natūralų vynų reguliariai, jūsų skonis pradeda keistis. Ne tik vyno atžvilgiu – viso maisto atžvilgiu. Pradedame labiau vertinti tikrus, neapdorotus skonius. Jūsų kūnas pradeda atmesti dirbtinumą. Tai kaip išvalyti suvokimo duris.

Esu pastebėjęs, kad žmonės, kurie pereina prie natūralaus vyno, dažnai pradeda domėtis ir kitais natūralaus gyvenimo aspektais – organišku maistu, meditacija, tvarumu. Tai nėra atsitiktinumas. Natūralus vynas pažadina kažką – sąmoningumą, norą gyventi autentiškai.

Vienas Priorato vyndarys man kartą pasakė: „Vynas yra tiltas tarp žemės ir dangaus, tarp materijos ir dvasios.” Tada maniau, kad tai poetinė metafora. Dabar suprantu, kad jis kalbėjo tiesiogine prasme.

Vainikinė čakra: transcendencija ir vienybė

Aukščiausia čakra, ryšys su kažkuo didesniu už mus. Ir taip, vynas gali būti kelias į šią patirtį. Ne per girtumo miglą, bet per sąmoningą, atidžią degustaciją.

Kai geriate vyną, kuris yra tikrai gyvas, kuris nešioja savyje visą kelionę nuo vynuogės iki taures, jūs dalyvaujate kažkame didingame. Jūs esate dalis ciklo – saulės, kuri subrandino vynuoges, lietaus, kuris jas maitino, žemės, kuri jas laikė, vyndarių rankų, kurios jas transformavo.

Priorato vynai, ypač tie, kurie pagaminti iš senų vynuogynų (kai kurie vynmedžiai čia turi virš 100 metų), nešioja šią vienybės energiją. Jie yra laiko kapsulės, istorijos saugotojai. Kai juos geriate, jūs prisijungiate prie kažko amžino.

Tai nėra mistika dėl mistikos. Tai yra pripažinimas, kad vynas – ypač natūralus vynas – yra daugiau nei tik gėrimas. Tai yra patirtis, kelionė, mokymas.

Kai vynas tampa praktika

Taigi, ką su visa šia informacija daryti? Kaip praktiškai pritaikyti šią „vyno čakrų” koncepciją?

Pirma, pradėkite rinktis natūralų vynų. Ieškokite vyndarių, kurie dirba su pagarba žemei, kurie naudoja minimalią intervenciją, kurie leidžia vynui būti savimi. Priorato regione yra puikių pavyzdžių – ieškokite mažų gamintojų, kurie dirba su senais vynuogynais.

Antra, keiskite savo požiūrį į vyno gėrimą. Tai ne tik alkoholio vartojimas. Tai gali būti meditacinė praktika, būdas prisijungti prie žemės, būdas pagilinti savo suvokimą. Gerkite lėčiau, atidžiau, su intencija.

Trečia, eksperimentuokite. Išbandykite skirtingas vyno rūšis – orange wine, pet-nat, maceration vynus. Kiekvienas iš jų turi skirtingą energetinį profilį. Atkreipkite dėmesį, kaip skirtingi vynai veikia jus skirtingai.

Ketvirta, dalinkitės. Vynas yra socialinis gėrimas, ir jo energija dauginasi, kai ja dalinamės. Surenkite draugus, atidarykite butelį natūralaus vyno, leiskite pokalbiam tekėti. Pamatysite, kaip skiriasi atmosfera, palyginti su įprastu alkoholio vartojimu.

Ir galiausiai, pasitikėkite savo intuicija. Jūsų kūnas žino, kas jam gera. Jei vynas jums netinka – net jei jis yra brangus ar garsus – klausykite savo kūno. Jei pigesnis, mažiau žinomas natūralus vynas jums atrodo nuostabus – pasitikėkite tuo jausmu.

Vynas, kaip ir gyvenimas, yra kelionė. Natūralus vynas tiesiog primena mums, kad ta kelionė gali būti sąmoninga, prasminga ir gili. Kad kiekviena taurė gali būti ne tik malonumas, bet ir pamoka. Kad mes galime prisijungti prie kažko didesnio per tokį paprastą dalyką kaip fermentuotas vynuogių sultis. Ir galbūt, tik galbūt, tie energetiniai centrai vyne nėra tik metafora. Galbūt jie yra tikri – tik skirtingoje dimensijoje, kurią mes tik pradedame suprasti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Nemokamas pristatymas

Perkant už daugiau nei 100 Eur

Nepriekaištinka kokybė

Visa produkcija kruopščiai atrinkta

100% Saugus atsiskaitymas

Mūsų partneris Swedbank