Jūsų krepšelis

Vyno terminų žodynas pradedantiesiems

Vyno pasaulio kalba: pirmieji žingsniai

Pirmą kartą atsidūrus vyno parduotuvėje ar skaitant vyno etiketę, galima pasijusti tarsi svetimoje šalyje, kur visi kalba nesuprantama kalba. Taninas, terroir, vintage, dekantavimas – šie žodžiai gali skambėti kaip užsienio kalbos frazės, jei esate naujokas vyno pasaulyje. Tačiau nesijaudinkite – kiekvienas vyno entuziastas kažkada pradėjo nuo nulio.

Vyno terminologija iš pradžių gali atrodyti sudėtinga, bet išmokus pagrindinius terminus, jūsų vyno degustacijos patirtis taps daug turtingesnė. Šis straipsnis padės jums suprasti pagrindinius vyno terminus, kurie dažniausiai naudojami aprašant vyno skonį, gamybos procesą ir kitas svarbias charakteristikas.

Pagrindiniai vyno tipai ir jų ypatybės

Prieš nerdami į sudėtingesnius terminus, susipažinkime su pagrindiniais vyno tipais:

  • Raudonas vynas – gaminamas iš raudonų vynuogių su odelėmis. Fermentacijos metu išgaunama raudona spalva ir tanininė struktūra.
  • Baltas vynas – dažniausiai gaminamas iš baltų vynuogių, tačiau gali būti gaminamas ir iš raudonų vynuogių, pašalinus odeles prieš fermentaciją.
  • Rožinis vynas – gaminamas iš raudonų vynuogių, bet su trumpesniu odelių kontaktu nei raudonam vynui.
  • Putojantis vynas – vynas su anglies dioksidu, kuris susidaro antrosios fermentacijos metu arba yra dirbtinai įpurškiamas.
  • Desertinis vynas – saldus vynas, dažnai su didesniu alkoholio kiekiu, tinkamas gerti po valgio.

Kiekvienas vyno tipas turi savo unikalias savybes ir terminologiją, kuri padeda apibūdinti jo charakterį. Pavyzdžiui, raudonieji vynai dažnai apibūdinami kaip „taniniai” arba „kūniški”, o baltieji – kaip „gaivūs” arba „mineraliniai”.

Vyno skonio ir aromato aprašymo terminai

Kai vyno žinovai kalba apie vyno skonį ir aromatą, jie naudoja specifinę terminologiją:

Taninas – natūralus junginys, randamas vynuogių odelėse, sėklose ir koteliuose. Taniną burnoje jaučiame kaip sausumą ar šiurkštumą, panašų į jausmą, kurį sukelia stipri arbata. Raudonuosiuose vynuose taninų kiekis yra didesnis nei baltuosiuose.

Rūgštingumas – viena svarbiausių vyno savybių, suteikianti jam gaivumo ir balanso. Aukšto rūgštingumo vynai sukelia burnoje gaivų, kartais net „kandantį” pojūtį.

Kūniškumas – apibūdina vyno „svorį” ar „tirštumą” burnoje. Vynai gali būti lengvo, vidutinio arba pilno kūno. Pilno kūno vynas burnoje jaučiamas kaip tirštesnis, „sunkesnis”.

Buketą sudaro visi vyno aromatai. Jauname vyne dominuoja pirminiai (vynuogių) ir antriniai (fermentacijos) aromatai, o brandintame – tretiniai (sendinimo) aromatai.

Finišas – poskonį, kuris lieka burnoje po vyno nuryjimo. Ilgas finišas dažnai laikomas kokybės ženklu.

Praktinis patarimas: Norėdami geriau suprasti šiuos terminus, pabandykite degustuoti du skirtingus vynus greta – pavyzdžiui, Chardonnay ir Sauvignon Blanc baltųjų vynų atveju, arba Pinot Noir ir Cabernet Sauvignon raudonųjų vynų atveju. Atkreipkite dėmesį į skirtumus tarp jų rūgštingumo, taninų ir kūniškumo.

Vyno gamybos ir brandinimo terminai

Vyno gamybos procesas turi savo specifinę terminologiją, kuri dažnai minima etiketėse:

Vintage – metai, kuriais buvo nuimtas vynuogių derlius. Skirtingų metų vynai gali turėti skirtingą charakterį dėl klimato sąlygų tais metais.

Non-vintage (NV) – vynas, pagamintas sumaišius skirtingų metų derliaus vynuogių vynus. Dažnai naudojama putojančių vynų gamyboje, siekiant išlaikyti pastovų stilių.

Terroir – prancūziškas terminas, apibūdinantis visumą aplinkos veiksnių, darančių įtaką vynuogių auginimui: dirvožemį, klimatą, topografiją ir žmogaus įtaką.

Fermentacija – procesas, kurio metu mielės paverčia vynuogių cukrų alkoholiu ir anglies dioksidu.

Brandinimas statinėse – procesas, kai vynas laikomas medinėse (dažniausiai ąžuolinėse) statinėse prieš buteliavimą. Statinės suteikia vynui papildomų aromatų ir padeda jam vystytis.

Sur lie – vyno brandinimo metodas, kai vynas paliekamas ant nuosėdų (mirusių mielių ląstelių), suteikiantis jam kremišką tekstūrą ir papildomą sudėtingumą.

Praktinis patarimas: Jei norite pajusti brandinimo statinėse įtaką, palyginkite du to paties vynuogių derliaus vynus – vieną brandintą statinėse, kitą – nerūdijančio plieno talpyklose. Skirtumas dažnai būna akivaizdus!

Vyno etiketėse naudojami terminai

Vyno etiketė yra informacijos šaltinis, tačiau joje naudojami terminai gali būti paini:

Appellation/AOC/DOC/DO – geografinės kilmės nuorodos, nurodančios, iš kur kilęs vynas ir kokių taisyklių buvo laikomasi jį gaminant.

Reserve/Reserva/Riserva – terminas, nurodantis, kad vynas buvo brandintas ilgiau nei įprasta. Tačiau šio termino reikalavimai skiriasi priklausomai nuo šalies.

Grand Cru/Premier Cru – prancūziški terminai, nurodantys aukščiausios kokybės vynuogynus.

Estate Bottled/Mis en bouteille au château – reiškia, kad vynas buvo buteliuotas tame pačiame ūkyje, kuriame buvo užaugintos vynuogės.

Vieilles Vignes/Old Vines – nurodo, kad vynas pagamintas iš senų vynmedžių, kurie paprastai duoda mažesnį, bet koncentruotesnį derlių.

Praktinis patarimas: Pradėkite kolekcionuoti etiketes iš jums patikusių vynų. Tai ne tik padės prisiminti, ką gėrėte, bet ir geriau suprasti etiketėse naudojamus terminus ir jų reikšmę.

Vyno serviravimo ir derinimo terminai

Tinkamas vyno serviravimas ir derinimas su maistu gali žymiai pagerinti patirtį:

Dekantavimas – vyno perliejimas iš butelio į specialų indą (dekantavimo ąsotį) prieš patiekiant. Tai daroma dviem tikslais: atskirti senesnius vynus nuo nuosėdų ir leisti jaunesniems vynams „kvėpuoti”, t.y. kontaktuoti su oru.

Aeravimas – vyno kontaktas su oru, padedantis „atsiverti” aromatams. Galima aeruoti tiesiog palikant atidarytą butelį, naudojant dekantavimą arba specialius aeratorius.

Taurės tipas – skirtingų formų taurės yra skirtos skirtingiems vynams. Pavyzdžiui, platesnės taurės tinka raudoniesiems vynams, o siauresnės – baltiesiems.

Serviravimo temperatūra – temperatūra, kurioje vynas geriausiai atskleidžia savo savybes. Raudonieji vynai paprastai patiekiami šiltesni (16-18°C) nei baltieji (8-12°C).

Maisto ir vyno derinimas – menas suderinti vyno ir maisto skonius, kad jie papildytų vienas kitą.

Praktinė rekomendacija: Jei neturite dekantavimo ąsočio, galite naudoti bet kokį stiklinį ąsotį. Jauną, taninį raudoną vyną palikite atvirą bent 30 minučių prieš gerdami – pastebėsite, kaip keičiasi jo skonis ir aromatas.

Vyno kokybės vertinimo terminai

Vyno vertinimas turi savo kalbą:

Balansas – harmoningas visų vyno komponentų (alkoholio, rūgštingumo, taninų, cukraus) santykis.

Kompleksiškumas – vyno savybė atskleisti daugybę skirtingų aromatų ir skonių, kurie keičiasi ir vystosi.

Koncentracija – skonio intensyvumas ir gilumas.

Harmonija – visų vyno elementų darna, kai nė vienas elementas neužgožia kitų.

Potencialas brandinti – vyno gebėjimas gerėti laikui bėgant.

Praktinis patarimas: Norėdami lavinti savo vyno vertinimo įgūdžius, veskite vyno degustacijų dienoraštį. Užsirašykite savo įspūdžius apie kiekvieną ragautą vyną, naudodami šiuos terminus. Laikui bėgant pastebėsite, kaip tobulėja jūsų gebėjimas atpažinti ir apibūdinti vyno savybes.

Kelionė vyno takais: žinių praktinis pritaikymas

Vyno terminologija – tai ne tik žodžiai, bet ir raktai, atrakinantys duris į turtingą pojūčių pasaulį. Pradėję nuo pagrindinių terminų, pamažu atrasite, kad jūsų vyno žodynas plečiasi kartu su patirtimi. Kiekvienas naujas vyno butelis – tai galimybė pritaikyti naujai įgytas žinias praktikoje.

Nepamirškite, kad geriausias būdas mokytis vyno kalbos – tai degustuoti įvairius vynus, lankytis degustacijose, bendrauti su kitais vyno mėgėjais ir, žinoma, skaityti apie vyną. Eksperimentuokite su skirtingomis vynuogių rūšimis, regionais ir stiliais.

Vyno pasaulis yra begalinis – net ir patyrę someljė nuolat mokosi ir atranda kažką naujo. Todėl mėgaukitės šia kelione, nebijokite klausti ir klysti, ir svarbiausia – gerkite tai, kas jums patinka, nepriklausomai nuo kitų nuomonės ar vyno reitingų.

Tegu jūsų taurė būna visada pusiau pilna, o žinios apie vyną – nuolat papildomos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Nemokamas pristatymas

Perkant už daugiau nei 100 Eur

Nepriekaištinka kokybė

Visa produkcija kruopščiai atrinkta

100% Saugus atsiskaitymas

Mūsų partneris Swedbank