Ispanijos vynuogių įvairovė: anapus tradicinių ribų
Ispanija – šalis, kurios vyndarystės tradicijos siekia dar romėnų laikus. Tačiau ilgą laiką tarptautinėje arenoje dominavo tik keletas ispaniškų vynuogių veislių, tokių kaip Tempranillo, Garnacha ar Albariño. Tuo tarpu šimtai kitų veislių liko šešėlyje, žinomos tik vietiniams ūkininkams ir nedidelėms bendruomenėms.
Pastarąjį dešimtmetį situacija pradėjo keistis. Klimato kaita, vartotojų skonio pokyčiai ir naujos vyndarystės tendencijos paskatino gamintojus atsigręžti į pamirštas vietines vynuogių veisles. Šios veislės dažnai geriau prisitaikiusios prie vietinio klimato, atsparesnės sausroms ir ligoms, o jų pagrindu gaminami vynai pasižymi unikaliais skoniais, kurie atspindi tikrąjį Ispanijos terroir.
Bobal – Valensijos regiono pasididžiavimas
Bobal – viena gausiausiai auginama raudonųjų vynuogių veislė Ispanijoje, tačiau už šalies ribų ji vis dar menkai žinoma. Daugiausia paplitusi Utiel-Requena regione, Valensijos provincijoje, ši veislė ilgą laiką buvo naudojama tik masinės gamybos vynams.
Bobal vynuogės pasižymi stora odele, intensyvia spalva ir aukštu rūgštingumu. Šios savybės anksčiau buvo vertinamos tik kaip priedas mišiniuose, tačiau šiuolaikiniai vyndariai atrado, kad tinkamai prižiūrėtos Bobal vynuogės gali duoti nepaprastai sudėtingus ir ilgaamžius vynus.
„Bobal turi neįtikėtiną potencialą, kurio mes anksčiau tiesiog nematėme,” – teigia Toni Sarrión iš Bodega Mustiguillo, vieno iš pionierių, padėjusių atgaivinti šią veislę. „Jos atsparumas sausroms tampa vis svarbesnis keičiantis klimatui, o aukštas rūgštingumas leidžia išlaikyti vynų šviežumą net ir karštomis vasaromis.”
Iš Bobal gaminami vynai pasižymi intensyviais juodųjų uogų aromatais, vidutinio stiprumo taninais ir ryškiu minerališkumu, atspindinčiu kalkingą Utiel-Requena dirvožemį.
Prieto Picudo – šiaurės Ispanijos paslaptis
León provincijoje, šiaurės Ispanijoje, Prieto Picudo vynuogės auginamos jau šimtmečius, tačiau tik neseniai jos pradėjo sulaukti platesnio pripažinimo. Šios veislės pavadinimas kilęs iš dviejų žodžių: „prieto” (tamsus) ir „picudo” (smailėjantis), kas atspindi vynuogių išvaizdą – tamsias, pailgas uogas su smailėjančiu galiuku.
Prieto Picudo vynuogės auga aukštumose, kur kontinentinis klimatas pasireiškia dideliais temperatūros svyravimais tarp dienos ir nakties. Šios sąlygos lemia unikalų vynuogių charakterį – jose išsaugomas aukštas rūgštingumas, kartu vystant intensyvius aromatus.
Tradiciškai iš šių vynuogių buvo gaminamas „vino de aguja” – lengvai putojantis vynas, gaunamas dėl antrinio fermentavimo buteliuose. Šiandien, be šios tradicinės gamybos metodo, vyndariai eksperimentuoja su įvairiais stiliais, nuo lengvų, vaisinių raudonųjų vynų iki rimtų, sendintų rezervų.
„Prieto Picudo turi tą ypatingą savybę – ji gali būti ir žaisminga, ir rimta,” – pasakoja Raúl Pérez, vienas garsiausių regiono vyndarių. „Ji turi intensyvų vaisinį charakterį, bet kartu ir struktūrą, kuri leidžia vynui vystytis ir bręsti.”
Listán Negro – vulkaninių salų vynuogė
Kanarų salos, nors geografiškai arčiau Afrikos nei Europos žemyno, yra Ispanijos dalis su turtinga ir unikalia vyndarystės istorija. Čia, vulkaninėse dirvose, auga Listán Negro – vietinė raudonųjų vynuogių veislė, kuri vis labiau domina vynų entuziastus visame pasaulyje.
Listán Negro yra ypač įdomi veislė dėl savo genetinės istorijos. Ilgą laiką manyta, kad ji yra ta pati veislė kaip žemyninės Ispanijos Mission (arba Listán Prieto), tačiau genetiniai tyrimai parodė, kad tai visiškai skirtingos veislės.
Vulkaninis dirvožemis ir Atlanto vandenyno įtaka suteikia iš šių vynuogių gaminamiems vynams išskirtinį mineralinį charakterį. Tradiciškai Listán Negro vynuogės auginamos unikalia „hoyos” sistema – vynmedžiai sodinami į duobes, iškastas vulkaninėse uolienose, kad būtų apsaugoti nuo stiprių vėjų ir išsaugota drėgmė.
„Tai, ką mes turime Kanarų salose, yra tikras vyndarystės stebuklas,” – teigia Jonatan García Lima iš Suertes del Marqués vyninės Tenerifėje. „Mūsų vynmedžiai auga savo šaknimis, ne skiepyti, nes filokseros kenkėjas čia niekada nepasiekė. Kai kurie vynmedžiai yra šimtamečiai, ir jie perteikia tikrąją salos istoriją.”
Trepat – Katalonijos atgimstanti žvaigždė
Katalonijos regione, ypač Conca de Barberà apeliacijos zonoje, Trepat vynuogės išgyvena tikrą renesansą. Ši veislė ilgą laiką buvo naudojama tik kaip sudedamoji Cava putojančių vynų dalis, tačiau dabar iš jos gaminami ir įspūdingi raudonieji vynai.
Trepat pasižymi vidutinio intensyvumo spalva, vidutinišku alkoholio kiekiu ir švelniu taniniškumu. Jos aromatai primena raudonąsias uogas, gėles ir žoleles – tai sukuria elegantiškus, lengvus, bet sudėtingus vynus, kurie puikiai tinka prie tradicinės katalonų virtuvės.
„Trepat yra tobulas atsakas į šiuolaikinį vartotojų poreikį – lengvesni, gaivesni raudonieji vynai su charakteriu,” – aiškina Carles Mora Ferran iš Succés Vinícola. „Ji puikiai atspindi mūsų terroir ir leidžia mums kurti vynus, kurie yra tikrai katalonietiški.”
Šios veislės populiarumą paskatino ir tai, kad ji gerai auga aukštesnėse vietovėse, kur klimato kaita mažiau paveikia vynuogių kokybę.
Godello – baltasis Galicijos auksas
Nors Albariño vynuogės jau seniai išgarsino Galicijos regioną baltųjų vynų mėgėjams, kita vietinė veislė – Godello – tik dabar atskleidžia savo potencialą. Daugiausia auginama Valdeorras apeliacijos zonoje, ši veislė buvo ant išnykimo ribos XX a. viduryje, kol keli atsidavę vyndariai nepradėjo jos atgaivinimo.
Godello vynuogės suteikia vynams vidutinį kūną, ryškų minerališkumą ir subalansuotą rūgštingumą. Jos aromatai apima žalias obuolių, kriaušių ir citrusų natas, kartu su subtiliu žolelių atspalviu. Sendinti ant nuosėdų Godello vynai įgauna papildomą kompleksiškumą ir tekstūrą.
„Godello turi retą savybę – ji gali būti ir šviežia, ir rimta vienu metu,” – pasakoja Rafael Palacios, vienas iš veislės atgaivinimo pionierių. „Ji puikiai perteikia terroir, o jos vynai gali bręsti ir vystytis kaip geriausi Burgundijos Chardonnay.”
Graciano – precizijos reikalaujanti tobulybė
Rioja regione Graciano vynuogės tradiciškai buvo naudojamos tik kaip nedidelė Tempranillo vynų mišinių dalis, suteikianti papildomą rūgštingumą ir aromatinį kompleksiškumą. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau gamintojų pradeda gaminti vienos veislės Graciano vynus, atskleidžiančius tikrąjį jos potencialą.
Graciano yra kaprizinga veislė – ji vėlai noksta, duoda mažus derlius ir reikalauja daug priežiūros vynuogyne. Tačiau rezultatas atperka visas pastangas – intensyvūs, koncentruoti vynai su ryškiu rūgštingumu, stipriais taninais ir ilgaamžiškumo potencialu.
„Graciano yra kaip tas sudėtingas, bet talentingas vaikas klasėje,” – juokauja Miguel Ángel de Gregorio iš Finca Allende. „Ji reikalauja daug dėmesio, bet kai viskas pavyksta, rezultatas būna stulbinantis.”
Iš Graciano gaminami vynai pasižymi intensyviais juodųjų uogų, slyvų aromatais, papildytais prieskonių ir balzaminėmis natomis. Jų struktūra leidžia vynams bręsti ilgus metus, vystant vis sudėtingesnius aromatus.
Nauja era Ispanijos vyndarystėje
Šios mažai žinomos vietinės veislės keičia ne tik Ispanijos vyndarystės žemėlapį, bet ir mūsų supratimą apie tai, kas yra ispaniškas vynas. Jos atspindi tikrąją šalies įvairovę – nuo vulkaninių Kanarų salų iki vėsių Galicijos slėnių, nuo aukštumų Leono provincijoje iki karštų Valensijos lygumų.
Norintiems atrasti šiuos unikalius vynus, verta pradėti nuo specializuotų vyno parduotuvių, kurios dažnai siūlo mažų gamintojų produkciją. Taip pat vertėtų sekti jaunus, inovatyvius vyndarius, kurie dažnai būna šių pamiršų veislių atgaivinimo pionieriai.
Galiausiai, keliaudami po Ispaniją, neapsiribokite tik garsiaisiais regionais – užsukite į mažiau žinomas vietoves, kalbėkitės su vietiniais gamintojais, ragaukite vynus, kurių pavadinimų galbūt niekada anksčiau negirdėjote. Būtent taip atrasite tikrąjį Ispanijos vyndarystės turtą – nepaprastą įvairovę, kuri tik dabar pradeda atsiskleisti pasauliui.