Jūsų krepšelis

Vynuogių „horoskopai”: kaip mėnulio fazės lemia derliaus datą

Žvelgiant į dangų virš vynuogynų, daugelis vyndarių vis dar vadovaujasi senovės išmintimi, kuri sieja mėnulio ciklus su derliaus laiku. Nors šiuolaikinė technologija suteikia tikslių duomenų apie cukraus kiekį, rūgštingumą ir fenolių brandumą, biodinaminės žemdirbystės šalininkai teigia, kad mėnulio fazės gali lemti ne tik derliaus datą, bet ir būsimo vyno kokybę.

Šis reiškinys nėra vien romantiškas prietaras – vis daugiau prestižinių vyndarių Burgundijoje, Šampanėje ir net Naujojoje Zelandijoje integruoja mėnulio kalendorių į savo darbo procesus. Tačiau ar tikrai dangaus kūnų gravitacinės jėgos gali paveikti vynuogių chemiją ir kokybę?

Biodinaminės žemdirbystės ištakos vynuogynuose

Rudolf Steiner 1924 metais pristatė biodinaminės žemdirbystės principus, kurie greitai prigijo tarp pažangiausių to meto ūkininkų. Vynuogynų kontekste šie principai reiškia ne tik organinį auginimą, bet ir darbų sinchronizavimą su kosmoso ritmu.

Pagal biodinaminę filosofiją, mėnulis daro poveikį ne tik vandens telkiniams, bet ir augalų suloms. Pilnaties metu augalų šaknys aktyviau absorbuoja maistines medžiagas, o jaunaties fazėje energija koncentruojasi lapuose ir vaisiuose. Šie procesai teoriškai turėtų paveikti vynuogių brandumą ir aromato koncentraciją.

Domaine de la Romanée-Conti, vienas prestižiškiausių Burgundijos ūkių, jau dešimtmečius taiko biodinaminius metodus. Jų Pinot Noir ir Chardonnay vynai nuolat įvertinami kaip pasaulio geriausi, o vyndariai teigia, kad mėnulio fazių atsižvelgimas yra vienas sėkmės veiksnių.

Moksliniai tyrimai: tarp skepticizmo ir smalsumo

Akademinė bendruomenė biodinaminių metodų efektyvumą vertina atsargiai. 2019 metų Kalifornijos universiteto tyrimas parodė, kad statistiškai reikšmingo skirtumo tarp biodinaminiu ir tradiciniu būdu auginamų vynuogių cheminės sudėties nėra. Tačiau tyrėjai pripažino, kad tam tikri parametrai, tokie kaip antocianų koncentracija Cabernet Sauvignon vynuogėse, šiek tiek skyrėsi priklausomai nuo derliaus datos.

Kita vertus, Prancūzijos nacionalinio žemės ūkio tyrimų instituto (INRA) specialistai 2021 metais paskelbė intriguojančius duomenis. Jų tyrime dalyvavo 15 vynuogynų Šampanės regione, kur Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier vynuogės buvo renkamos skirtingomis mėnulio fazėmis.

Rezultatai parodė, kad pilnaties metu nuimtos vynuogės turėjo 3-7% didesnį cukraus kiekį, tačiau kartu ir šiek tiek mažesnį rūgštingumą. Šie skirtumai, nors ir nedideli, gali turėti poveikį galutinio vyno stiliui, ypač tokiose jautriose srityse kaip šampano gamyba.

Praktiniai biodinaminių metodų taikymai

Vyndariai, kurie vadovaujasi mėnulio kalendoriumi, paprastai skiria keturis pagrindinius darbo tipus pagal mėnulio poziciją zodiako ženklų atžvilgiu:

Šaknų dienos (mėnulis žemės ženklų srityje) – idealios genėjimui, persodinimu ir dirvos darbams. Šiuo metu augalų energija koncentruojasi šaknų sistemoje, todėl vynmedžiai geriau prisitaiko prie aplinkos pokyčių.

Lapų dienos (mėnulis vandens ženklų srityje) – skirtos vegetacijos skatinimui ir lapų priežiūrai. Biodinaminių preparatų purškimas šiuo metu turėtų būti efektyviausias.

Žiedų dienos (mėnulis oro ženklų srityje) – palankios žydėjimo procesams ir aromato plėtojimui. Kai kurie vyndariai teigia, kad šiuo metu nuimtos vynuogės duoda aromatingesnius vynus.

Vaisių dienos (mėnulis ugnies ženklų srityje) – optimalios derliui. Teoriškai šiuo metu vynuogėse susikaupia daugiausiai cukrų ir fenolių junginių.

Regioniniai skirtumai ir vynų stiliai

Įdomu tai, kad skirtingų regionų vyndariai mėnulio poveikį interpretuoja nevienodai. Vokietijos Reino slėnyje Riesling augintojai dažnai laukia jaunaties fazės, tikėdamiesi, kad šiuo metu vynuogės išlaiko didesnį rūgštingumą – kritiškai svarbų elementą šio veislės vynams.

Tuo tarpu Toskanos Sangiovese gamintojai dažniau renkasi pilnaties laiką, siekdami maksimalaus fenolių brandžio. Šis skirtumas atsispindi ir galutiniuose vynuose – vokiečių Riesling išlieka elegantiškas ir mineralinis, o italų Chianti įgauna daugiau kūno ir struktūros.

Australijos Barossa slėnyje Shiraz augintojai eksperimentuoja su „mėnulio derliumi” – vynuogių rinkimu naktį, pilnaties šviesoje. Jie teigia, kad šaltesnė temperatūra ir mėnulio energija padeda išsaugoti aromato junginius, kurie dieną gali išgaruoti.

Skeptikų argumentai ir praktiniai iššūkiai

Ne visi vyno pasaulio specialistai pritaria biodinaminėms praktikoms. Kritikai nurodo, kad mėnulio gravitacinis poveikis Žemėje yra per silpnas, kad galėtų paveikti atskirų augalų fiziologiją. Jie argumentuoja, kad stebimi skirtumai greičiausiai susiję su kitais faktoriais – oro sąlygomis, dirvožemio drėgme ar net psichologiniu poveikiu vyndariams.

Praktiniai iššūkiai taip pat akivaizdūs. Laukiant „tinkamos” mėnulio fazės, vyndarys gali praleisti optimalų vynuogių brandinimo momentą. Ypač tai aktualu šiaurės regionuose, kur vegetacijos periodas trumpas, o oro sąlygos nepastovios.

Pavyzdžiui, Šampanės regione 2021 metų rudenį daugelis ūkininkų susidūrė su dilemą: laukti pilnaties ir rizikuoti lietaus sugadintomis vynuogėmis, ar rinkti derlių jaunaties metu, bet palankiomis oro sąlygomis. Dauguma pasirinko praktišką sprendimą, pirmenybę teikdami oro sąlygoms.

Technologijų ir tradicijų sintezė

Šiuolaikiniai vyndariai vis dažniau bando derinti tradicinius biodinaminius metodus su pažangiomis technologijomis. Spektroskopijos prietaisai leidžia tiksliai išmatuoti vynuogių brandumą, o meteorologinės stotys – prognozuoti oro sąlygas kelioms savaitėms į priekį.

Tokia sintezė leidžia priimti informuotus sprendimus. Jei mėnulio kalendorius sutampa su optimaliu vynuogių brandumu ir palankiomis oro sąlygomis – puiku. Jei ne – pirmenybė teikiama praktiniams aspektams.

Domaine Huet, garsus Chenin Blanc gamintojas Luaros slėnyje, naudoja būtent tokį požiūrį. Jie reguliariai matuoja vynuogių parametrus, bet galutinį sprendimą dėl derliaus datos priima atsižvelgdami ir į mėnulio fazę. Rezultatas – nuosekliai aukštos kokybės vynai, kurie atspindi tiek terroir charakteristikas, tiek vyndarių filosofiją.

Kada dangaus ritmas sutampa su žemės išmintimi

Nepriklausomai nuo to, ar tikite mėnulio poveikiu vynuogių kokybei, biodinaminė žemdirbystė skatina gilesnį ryšį su gamta ir dėmesį smulkmenoms. Vyndariai, kurie vadovaujasi mėnulio kalendoriumi, paprastai atidžiau stebi savo vynuogynus, geriau pažįsta mikroklimato ypatumus ir jautriau reaguoja į aplinkos pokyčius.

Galbūt būtent šis holistinis požiūris, o ne pati mėnulio gravitacija, lemia geresnę vyno kokybę. Kai vyndarys skiria daugiau dėmesio kiekvienam procesui – nuo dirvožemio priežiūros iki derliaus laiko – rezultatas neišvengiamai bus geresnis.

Praktinis patarimas vyno mėgėjams: ieškokite biodinaminių vynų ne dėl mistinių mėnulio jėgų, bet dėl to, kad jie dažnai atspindi ypatingą vyndarių atsidavimą savo amatui. Tokie vynai – ar tai būtų Burgundijos Pinot Noir, Alzaso Gewürztraminer, ar Austrijos Grüner Veltliner – paprastai turi ryškesnį terroir išraišką ir didesnį kompleksiškumą.

Galų gale, vyno pasaulyje svarbiausia ne tai, ar vadovaujatės mėnulio kalendoriumi, bet ar kuriate produktą, kuris džiugina ir įkvepia. Jei mėnulio fazės padeda vyndariui geriau suprasti savo vynuogyną ir gaminti geresnius vynus – kodėl gi ne?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Nemokamas pristatymas

Perkant už daugiau nei 100 Eur

Nepriekaištinka kokybė

Visa produkcija kruopščiai atrinkta

100% Saugus atsiskaitymas

Mūsų partneris Swedbank