Jūsų krepšelis

Blogas

Vynuogių genetika: senos ir naujos hibridinės veislės

Vynuogių evoliucija: nuo laukinių rūšių iki kultūrinių veislių Vynuogės yra vienas seniausių žmonijos kultivuojamų augalų, kurio istorija siekia daugiau nei 8000 metų. Archeologiniai radiniai Kaukaze ir Mesopotamijoje liudija, kad jau tuomet žmonės rinko ir augino vynuoges. Šiandieninės kultūrinės vynuogės (Vitis vinifera) išsivystė iš laukinių formų per tūkstančius metų atrankos ir kryžminimo procesų. Įdomu tai, kad […]

Vyno turizmas: įsimintiniausios kelionės po vynuogynus

Vynuogynų takais: nuo Toskanos iki Naujojo pasaulio Kai pirmą kartą įžengiau į Toskanos vynuogyną, supratau, kad vyno kelionės – tai kur kas daugiau nei tik degustavimas. Tai istorijos, kultūros ir žemės pasakojimas, išpiltas į taurę. Vyno turizmas per pastaruosius dešimtmečius išaugo iš nišinės veiklos į populiarią kelionių kryptį, pritraukiančią milijonus keliautojų kasmet. Ir nenuostabu – […]

Natūralūs vynai: revoliucija ar laikina mada?

Vyno pasaulio maištininkai: natūralaus vyno fenomenas Pastarąjį dešimtmetį vyno pasaulyje įvyko tikras perversmas – į sceną įžengė natūralūs vynai. Šie dažnai drumsti, kartais keisto skonio ir netikėtų aromatų gėrimai sukėlė aistringas diskusijas tarp vyno mėgėjų. Vieni juos vadina autentiškiausiu vyno išraiškos būdu, kiti – tiesiog nekokybišku produktu, prisidengusiu madinga etikete. Šiandien natūralūs vynai užima vis […]

Klimato kaitos įtaka pasaulio vyndarystei

Vynuogynai keičiančiame pasaulyje: nauja realybė Vynuogės – vienas jautriausių klimato pokyčiams žemės ūkio produktų. Pakanka vos kelių laipsnių temperatūros skirtumo, kad drastiškai pasikeistų vynuogių nokimo laikas, cukraus kiekis, rūgštingumas ir kiti parametrai, lemiantys galutinio produkto – vyno – kokybę. Vyndariai šimtmečiais tobulino savo amatą, tačiau dabar jie susiduria su iššūkiu, kurio nepatyrė nė viena ankstesnė […]

Raudonojo vyno naudos sveikatai: mitas ar realybė?

Taurė vyno: tarp malonumo ir medicinos Šimtmečius žmonės mėgavosi raudonuoju vynu – ne tik dėl jo turtingo skonio, bet ir dėl įsitikinimo, kad jis gali būti naudingas sveikatai. Nuo senovės Egipto iki šiuolaikinių mokslinių tyrimų laboratorijų, raudonasis vynas buvo laikomas ne tik gėrimu, bet ir savotišku vaistu. Tačiau kiek tiesos slypi teigimuose apie stebuklingas raudonojo […]

Senovės civilizacijų vyndarystės tradicijos ir jų įtaka šiandienai

Vyno kelias per tūkstantmečius: nuo pirmųjų lašų iki šiuolaikinių taurių Vynas – vienas seniausių žmonijos palydovų, kurio istorija nusidriekia per tūkstantmečius. Archeologiniai radiniai byloja, kad pirmieji vyndarystės pėdsakai siekia net 8000 metų prieš Kristų. Vyno gamybos žinios plito iš civilizacijos į civilizaciją, kiekviena įnešdama savo indėlį į šio gėrimo evoliuciją. Nuo Mesopotamijos moliniuose induose fermentuotų […]

Inovatyvios vyndarystės technologijos XXI amžiuje

Tradicijų ir naujovių sankirta šiuolaikinėje vyndarystėje Vyndarystė – vienas seniausių žmonijos amatų, kurio istorija siekia tūkstantmečius. Tačiau šiandien, žengiant į trečiąjį XXI amžiaus dešimtmetį, tradicinė vyndarystė išgyvena tikrą revoliuciją. Senojo pasaulio vyndariai, ilgai besipriešinę pokyčiams, pamažu atveria duris naujovėms, o Naujojo pasaulio vynuogynai tapo tikrais technologinių eksperimentų židiniais. Klimato kaita, besikeičiantys vartotojų įpročiai ir konkurencinga […]

Desertinių vynų subtilybės ir jų vieta šiuolaikinėje gastronominėje kultūroje

Saldus pabaigos akordas: desertinių vynų istorija Kai užsimenama apie vyną, dažniausiai mintyse iškyla sausi raudonieji ar baltieji vynai, tačiau desertinių vynų pasaulis – tai ištisa visata, kupina neįtikėtinų skonių, aromatų ir istorijų. Šie vynai, dažnai vadinami saldžiaisiais, buvo vertinami dar senovės civilizacijų ir ilgą laiką užėmė garbingiausią vietą vyno hierarchijoje. Tik XIX a. pabaigoje – […]

Vyno fermentacijos eiga: nuo cukraus iki alkoholio

Fermentacijos magija: kaip vynuogių sultys virsta vynu Vyno gamyba – tai tūkstantmečių senumo procesas, kurio metu paprasta vynuogių sultis transformuojasi į kompleksišką, aromatų ir skonių prisotintą gėrimą. Fermentacija yra šios transformacijos šerdis – biocheminis procesas, kurio metu mielės metabolizuoja vynuogėse esantį cukrų, paversdamos jį etanoliu ir anglies dioksidu. Tačiau už šios paprastos cheminės formulės slypi […]

Someljė profesija: kelias ir karjeros galimybės

Tarp vynuogių ir taurių: someljė profesijos esmė Kai užsukate į prabangų restoraną ir jums pasiūlo vyno, dažnai prie stalelio prieina elegantiškai apsirengęs žmogus su nedidele taure ant grandinėlės. Tai someljė – vyno ekspertas, kurio žinios ir patirtis padeda svečiams atrasti naujus skonius ir potyrių pasaulį. Tačiau ši profesija apima kur kas daugiau nei tik vyno […]

Nemokamas pristatymas

Perkant už daugiau nei 100 Eur

Nepriekaištinka kokybė

Visa produkcija kruopščiai atrinkta

100% Saugus atsiskaitymas

Mūsų partneris Swedbank